Semak Kelajuan Akses Untuk Pengunjung ke Blog

Tips SEO: Semak Kelajuan Akses Untuk Pengunjung ke Blog

Semak Kelajuan Akses Untuk Pengunjung ke Blog   l   Salam buat pembaca blog Del cakapsinilah.com . Beberapa hari yang lepas Del jumpa artikel yang mengajar cara-cara untuk meningkatkan pengunjung masuk ke dalam blog kita. Blog Hasrul Hassan telah memberi sedikit tunjuk ajar buat Del untuk mengetahui serba sedikit mengenai Tips SEO. Tips SEO kali ini mengajar Del mengenai Blog Mesra Mobile. Walaupun blog yang dipaparkan melalui komputer nampak cantik, namun adakah berkesan untuk menarik perhatian pengunjung dengan kelajuan untuk mengakses ke blog kita.

Pendapat Del, kebanyakkan blog yang menunjukkan paparan yang blog yang cantik merupakan salah satu tarikan pengunjung untuk mengakses blog kita. Tetapi adakah anda terfikir, sekiranya sekadar cantik, tetapi lambat untuk akses ke blog membuatkan pengunjung masuk ke dalam blog semakin berkurangan. Dalam erti kata lain, bila masuk sehaja ke dalam sesebuah blog tersebut untuk mencari info tetapi lambat (loading). Ini membuatkan pengunjung rasa kurang senang lalu meninggalkan blog tersebut. Dengan ini membuatkan Del tertarik dengan topik kelajuan akses ke blog untuk mesra mobile.

Ini antara tips yang diberi oleh Hasrul Hassan untuk mempercepatkan blog diakses oleh pengunjung:


 • Buang javascript yang tidak diperlukan atau cantumkan semua javascript itu dalam satu fail yang besar.
 • Load javascript bila diperlukan sahaja. Contohnya, ia hanya digunakan jika pengunjung masuk blog anda dari desktop sahaja.
 • Kecilkan saiz gambar atau kurangkan paparan gambar di halaman utama
 • CSS atau kod rekabentuk blog mesti dioptimakan. Rapatkan semua kod, jangan ada ruang kosong yang tidak diperlukan memenuhi antara kod rekabentuk.
 • Pilih template jenis minimalist.


 • Ternyata tips yang diberi sangat berguna untuk Del sebagai blogger yang baru ni. Bila dah mencuba tips tersebut pastinya anda semua nak tahu, cara-cara untuk menyemak adakah kelajuan akses pada blog untuk mesra mobile kita sangat baik. Sekiranya keputusan yang dibuat menyatakan kelajuan kurang dari 3 saat, ini menunjukkan blog anda dalam keadaan sangat baik apabila diakses oleh pengunjung. Anda semua boleh menyemak pada link di bawah. 


  Di bawah ini Del telah mencuba untuk menyemak kelajuan blog Del di akses untuk mesra mobile. Keputusan di bawah blog Del bagi mesra mobile, Del memperoleh taraf 'GOOD' . Ini bermakna blog Del  masih lagi dalam keadaan baik apabila diakses. Anda semua boleh cuba.

  Tips SEO: Semak Kelajuan Akses Untuk Pengunjung ke Blog

  Tips SEO: Semak Kelajuan Akses Untuk Pengunjung ke Blog  Untuk lebih lagi mengenai topik ini, anda semua boleh rujuk blog Hasrul Hassan . Klik pada link di bawah untuk lebih lanjut. Terima Kasih :D

  2 Comments