Follow & Like

follow me on pinterest find us on facebook follow us on instagram follow me on twitter follow me on youtube

Friday, 23 March 2018

'Cream Tart' Bakal Memegang Gelaran 'Cake Of The Year 2018' ?

Salam buat pembaca blog Del hari ini. Harap anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera & sentiasa senyum. Untuk entri Del kali ini, Del teringin nak kongsikan kepada anda semua mengenai bakal "Cake of The Year" iaitu Cream Tart

Bagaimana rupa bentuk kek tersebut? Di bawah ini Del kongsikan serba sedikit bagaimana rupanya "Cream Tart".







Cantik bukan. Dengan hiasan yang sangat cantik, disertai dengan rasa yang enak, mana tidaknya kek ini bakal menjadi kek tahunan bagi tahun 2018. Untuk pengetahuan anda, bukan senang untuk membuat kek sebegini. Ada beberapa persediaan yang perlu dilakukan untuk membuat kek ni. Untuk maklumat mengenai resepi, anda boleh klik di sini . Di blog tersebut anda boleh belajar serba sedikit mengenai cara pembuatan kek tahunan kali ini.

Ciri-ciri yang ada pada kek ini ialah, kek nya yang nipis tapi diselang-seli dengan krim. Krim pula, mengikut perisa apa yang anda inginkan. Hiasan seperti buah-buahan, bunga-bungaan serta biskut, boleh diletakkan di atas kek tersebut setelah kerja-kerja meletakkan krim khas pada kek tersebut selesai. Susun lah macam mana cara sekali pun asalkan kek tersebut kelihatan menarik. Nak lebih cantik, lapisan kek mestilah di tebalkan. Kelainan yang ada pada kek ini juga, termasuklah bentuk ukiran nombor yang anda inginkan. Ukir sendri ye anda semua.

Nilai kesabaran perlu diterapkan pada pembuat kek. Tengok saja hasilnya, cantik bukan. Bila mahukan hasil yang cantik, perlu lah nilai kesabaran itu tinggi. Buat dengan teliti, takut lain pula jadinya. Yang sudah biasa dengan ukiran mungkin senang bagi mereka. Hal ini, terpulang kepada si pembuat. 

Harga kek ini mestilah mahal, jika nak dibandingkan dengan kek lain. Itu sekiranya anda semua menempahnya. Jika anda rajin membuat sendiri mungkin bajet perbelanjaan dapat dikurangkan. Terpulang kepada anda, nak tempah atau buat sendiri. Mahal pun sebab ukiran dia, dan juga bergantung kepada hiasannya serta bahan-bahan yang digunakan untuk pembuatan kek ini. Kalau nak letak hiasan mahal, maka harganya pun mahal. Ini semua terpulang kepada anda.

Okay rasanya itu saja untuk entri kek tahunan pada kali ini. Harap bermanfaat. Sekian, terima kasih.

3 comments:

  1. the cake is so beautiful and really wish to have a few bites there.... oh my... i keep looking at those cakes photo. lovely isn't it?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Babab.net

Terbaru ! dari cakapsinilah.com

Lirik Lagu: Halimunan - Masya Masyitah

Title : Halimunan Artist : Masya Masyitah Composer: Omar K , Blaine Bakri , John Jeevasingham Lyricist: Omar K, Blaine Bakri ...