Follow & Like

follow me on pinterest find us on facebook follow us on instagram follow me on twitter follow me on youtube

Monday, 14 May 2018

Nak Masuk Form 6 Atau Nak Sambung Diploma?

form 6 atau Diploma

Salam buat pembaca blog Del. Hari ini Del nak berkongsi pendapat dan juga pengalaman yang pernah Del sendiri lalui. Bila habis sahaja sesi persekolahan pasti anda yang baru sahaja menamatkan sekolah pasti memikirkan perkara ini bukan. Kadang-kadang buat fikiran sedikit terganggu juga bila fikir. Berada dalam situasi dilema, tak tahu mana satu nak pilih sama ada nak nak masuk tingkatan 6 ataupun nak sambung diploma.

Ini pendapat Del sendiri. Bagi Del, bila berada dalam situasi sebegini anda seharusnya mempunyai keyakinan diri dan sentiasa berada dalam keadaan percaya pada diri. Jika tiada sikap sebegini, maka susahlah untuk anda untuk membuat keputusan. Sama ada pilih nak sambung tikatan 6 atau pun sambung belajar ke peringkat diploma, Del memilih untuk sambung ke tingkatan 6 dahulu. Kerana, keputusan tingkatan 6 lebih awal dari keputusan untuk sambung diploma. Kerana ini cuma langkah berjaga-jaga, takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran pula.

Mungkin ada dikalangan anda yang tak berminat dengan tingkatan 6 ni. Yelah, mungkin disebabkan oleh suasana pembelajaran masih lagi dalam kawasan sekolah. Del sendiri akui pernah berfikir sebegitu. Tetapi bila difikir semula, pembelajaran tingkatan 6 bukan lah seperti dahulu dimana pelajar diwajibkan berpakaian sekolah, jadual pembelajaran pula ikut macam budak sekolah menengah. Sekarang semuanya berbeza.

Keadaan dan pilihan mula berubah setelah keputusan untuk diterima masuk untuk sambung belajar ke peringkat diploma telah keluar. Pada waktu ini, anda sendiri akan membuat keputusan semula. Sama ada, anda masih berminat dengan tingkatan 6 ataupun tidak. Sekiranya berminat, maka teruskan dengan tingkatan 6, jika tidak anda boleh sambung ke peringkat diploma.Keputusan terletak ditangan anda. Sekiranya anda masih tidak pasti, anda boleh rujuk kaunselor atau bertanya kepada orang yang berpengalaman untuk bertanya tentang pendapat.

Terima Kasih.

5 comments:

  1. jm spm je...
    tak dapat teruskan...

    ReplyDelete
  2. Tahniah!! Blog anda terpilih untuk direview.

    Lihat sini : https://aerillhassan.blogspot.my/2018/05/senarai-pemenang-review-blog-mei-2018.html

    ReplyDelete
  3. Pikir pasal dua tu pun pening kepala 😫😫😫

    ReplyDelete
  4. masa yaya dulu memula msuk f.6, pastu dpt twran blja ,trus tinggai sek..hukhuk =p

    ReplyDelete
  5. dulu pilih masuk form 6 n enjoy bila masuk form 6 walaupun time tu kena pakai baju sekolah lagi hihi senior gitu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Babab.net

Terbaru ! dari cakapsinilah.com

Senarai (OST) Drama: Cinta Bukan Kristal

Senarai (OST) Drama: Cinta Bukan Kristal                        l                            Hai semua, macam mana dengan drama terbaru n...

Paling Popular & Terlajak Laris !